Programul de cercetare al PATLAB va fi concentrat pe cercetare fundamentala si aplicata a sistemelor in flux si a sistemelor care nu sunt in flux (discrete sau grupate/inseriate sau semi-flux sau tip centura de transmisie) cu obiectivul principal de a satisface nevoile utilizatorilor cu un sistem de proces interactiv, fiabil, ieftin si eficient. Validarea rezultatelor (acuratete si precizie) a metodologiilor finale  optimizate implicate in produsele finite vor fi stabilite numai in urma discutiilor cu utilizatorii pentru a satisface cerintele acestora. Acestea pot varia de la o analiza de inalta calitate  (si puritate) cu o inalta precizie si acuratete a produselor finite  pana la analiza de tip screening (rezultatul fiind dat sub forma de da sau nu sau in procesele de fabricatie unde este necesara monitorizarea rezultatelor in functie de limitele superioare sau inferioare si unde raspunsul trebuie dat daca se incadreaza sau nu in domeniul cerut). Functie de necesitatile utilizatorilor, programul va fi concentrate in:


● Sampling reprezentativ. Un sampling reprezentativ, care sa redea calitatea adevarata a probei de analizat si sa poata fi efectuat rapid, este cheia unui intreg sistem de operare si va fi specific fiecarui proces.  Procesele intalnite in industriile petrochimice, chimice, ape reziduale, bauturi, industria alimentara, farmaceutica si in vasele de sange, etc. difera si trebuie studiate aparte.


 ● Manipularea probelor. Odata proba prelevata, ea trebuie trimisa  catre sistemul de detectie a analizorului cu siguranta ca este reprezentativa lotului de analizat. Urmatoarele aspecte vor fi analizate:


 

      ► Preconditionarea. Un sistem de preconditionare daca va fi necesar, situat in apropierea punctului de recoltare a probei, poate fi utilizat pentru tratarea probei pentru a elimina problemele, cum ar fi, prezenta particulelor solide, picaturi sau condens, care pot duce la blocarea sau functionarea eronata a liniei de transport si pentru a controla presiunea si temperature probei care intra in sistem.

      ► Transportul probei. Linia de transport a probei, daca va fi necesara, va trebui sa transporte proba de la punctual de preconditionare la analizor intr-un timp acceptabil si fara a afecta compozitia ei. Viteza si reprezentabilitatea sunt punctele cheie.

 

      ► Conditionarea probei. Modulele pentru conditionarea probei, daca vor fi necesare, sunt construite sa asigure ca proba este aceptabila analizorului, inca reprezentativa iar analitul (sau analitii) este adaptat sau procesat si/sau separat pentru sistemul de detectie a analizorului.

 

● Masurarea speciilor in mai multe puncte in timp real. Aceste studii fundamentale si aplicate vor fi indreptate spre constructia, comportamentul si dezoltarea sau adaptarea senzorilor/fortei atomice/realizarea imaginei/detectori spectrometrici utilizate in analizele de tip at-line sau on-line, neinvazive/invazive, nedistructive/distructive, toate efectuate in timp real si bazate pe masuratori in puncte unice ale unor anumite specii sau de dorit in puncte multiple ale cat mai multor specii.


● Sinteza in flux. Aceste studii vor fi devotate sistemelor miniaturizate care opereaza in mai multe etape si sunt bazate pe sisteme in flux cu conceptul de zone fluidice, cu obiectivul principal de a sintetiza produse de inalta calitate si puritate utilizand monitorizarea speciilor in mai multe puncte in timp real incepand cu materiile prime via intermerdiari pana la produsii finali.


● Management si control inteligent interactiv. Aceste studii fundamentale si aplicate se vor concentra in toate aspectele de cercetare si dezvoltare a sistemelor de proces pentru monitorizarea inteligenta interactiva si sinteza la scara mica cu avantajele unei tehnologii si aplicatii in informatica, matematica, statistica si chemometrie utilizand calculatorul si stiinta informatiei cu achizitionarea de date, procesarea si transferul si feedback-ul automat al procesului de control cu ajutorul strategiei de management si control inteligent interactiv.

Acasa Mesaj Misiunea Aparatura Membri Cercetare Colaborari Proiecte Diseminare Links Contact